Servicii Casare stingatoare

Va oferim servicii de casare pentru stingatoarele de incendiu de orice tip, conform normelor tehnice pentru scoaterea din uz conform ORDIN NR. 138 DIN 23 OCTOMBRIE 2015.
Vor fi scoase din uz si vor fi casate (distruse) stingatoarele care nu mai respecta cerintele de securitate stabilite de prevederile prescriptiei tehnice.

Termenul de casare a stingatoarelor de incendiu se refera la scoaterea definitiva din folosinta si din inventar a unui stingator a carui folosire, reparare sau modernizare nu mai sunt economice si eficiente.

Perioada de functionare a unui stingator de incendiu este aproximata la 20 de ani de la data fabricarii inscriptionate pe eticheta acestora.

casare stingatoare540X440

In conformitate cu art. 25 din cadrul Normelor tehnice mai multe tipuri de stingatoare sunt considerate devansate si nu se mai accepta la utilizare maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme tehnice, urmand a fi casate, printre acestea se regasesc urmatoarele:

  • de tip „soda acid”;
  • cu spuma chimica;
  • cu clorobromometan sau tetraclorura de carbon;
  • de unica folosinţa mai vechi de 5 ani;
  • care funcţioneaza prin rasturnare;
  • cu recipient din cupru sau alama imbinate prin sudura moale/lipire sau nituire;
  • cu recipient din oţel imbinate prin nituire;
  • pentru care nu se mai gasesc piese originale.

Conform art. 26. stingatoarele de incendiu portabile si mobile precum G1, G3, P5, P10, AP10, SM10, H3, H10 se mai admint la functionare maximum 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme tehnice, urman dupa aceasta perioada a fi casate.

Conform art. 27.  indica faptul ca stingatoarele de incendiu de unica folosinta, in afara de cele cu agent curat, trebuie descarcate si scoase din folosire in maximum 5 ani de la data fabricarii, marcate pe eticheta stingatoarelor. Iar stingatoarele de incendiu de unica folosinţa cu agent curat trebuie scoase din uz şi trimise catre un centru de reciclare pentru recuperarea agentului curat in maximum 5 ani de la data fabricarii, marcata pe eticheta stingatoarelor.


Verificarea stingatoarelor de incendiu trebuie sa se efectueze numai de catre persoane autorizate in conditiile legii. Verificarea stingatoarelor se face anual.